Çağımızın Problemi Ekranlar Ve Biz
Çağımızın Problemi Ekranlar Ve Biz

ÇAĞIMIZIN PROBLEMİ EKRANLAR VE BİZ

Çağımızın problemi ekranlar veya diğer bir adıyla dijital ortamlar; bilgisayar, telefon, tablet, televizyon… Uzayıp giden ekranlar. Hayatı kolaylaştırmak için icat edilmiş bir sürü araç…

Peki gerçekten hayatımız kolaylaşıyor mu? Veya kaçımızın hayatı kolaylaşırken, kaçımız bunlar yüzünden hayatı çekilemez hale getirdik?
Mesela kaçımız ekrana bağımlıyız?

Veya kaçımız ekrana bağimlı partnerden, çocuktan, arkadaştan, anneden, babadan şikâyetçiyiz? Bu soruları okurken aklınızdan geçen isimleri görür gibiyim, hepimizin çevresinde var değil mi böyle insanlar? Hatta durun, bence bu kadar iyimser olmayın, aynanın karşısına geçtiğinizde dahi görebilirsiniz sanırım bir ekran tutkunu? 

 

 

Şimdi sizden şu soruya cevap vermenizi istiyorum;

 

Evinizde kaç ekran var? (cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon vb) 

 

Aynı evde ekranlar dışında kaç kişi var?

 

Şimdi kendinizi bir süre gözleyin bakalım gününüzün kaç saati bu ekranlarla geçiyor? 

 

İnternet bağımlılığı, televizyon bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı derken artık ekran bağımlılığı kavramından bahsedilmeye başlandı çünkü bu saydıklarımın hepsi için bir ekran gerekli.  Peki nedir bizi bu ekranlara çeken? Nedir dersin başında 5 dakika oturamayan çocuğu saatlerce tuvalete bile gitmeden oturtan sebep. İşte tam burada durup düşünmek gerekiyor, sonuçta kimse elinde bir telefonla, bilgisayarla veya tabletle doğmuyor. Sonradan hayatımıza giriyor bu teknolojik aletler. Başta kullanmayı öğreniyoruz sonra esiri oluyoruz. Öğrenilmiş davranıştan, bağımlılığa doğru bir yol bu; hatta bazen kendimiz, bağımlı hale getiriyoruz çocuklarımızı. Arkadaşımızla telefonda rahat konuşabilmek için, komşuya gidebilmek için, ağlaması dursun diye, yemeğini yesin, hatta uykuya rahat dalsın diye ve daha bir çok sebepten çocuklarımıza birer ekran veriyoruz. Oysaki çocuğun ihtiyacı olan ve bizden beklediği şeyler bambaşka.

 

Eğer çocuğunuz yaşıtlarına göre daha uzun süreler ekran kullanıyorsa,

 

Ekrandan uzak kaldığında hırçınlaşıyor ve küsüyorsa,

 

Yaşıtlarıyla birlikte zaman geçirmek yerine bilgisayar, tablet, telefon gibi ekranları tercih ediyorsa,

 

Yarım saatte yemesi gereken yemek bilgisayar veya başka bir ekran yüzünden çok uzuyor veya çok kısalıyorsa,

 

Ekrana bakarken tuvalete gitmeyi unutup altına kaçırıyorsa,

 

Ekranlarda maruz kaldıkları yüzünden şiddet eğilimi vb davranışları arttıysa,

 

BİR UZMANA DANIŞIN!

Unutmayın ekran tercih edilen bir araçtır ve kontrol edilebilir ancak dijital ortam istemediğiniz sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Detaylı bilgi için; GELİN KONUŞALIM.

WhatsApp Destek